STREEK

De Lot is een prachtig natuurgebied dat ligt in het regionaal natuurpark van de Causses du  Quercy. De kalksteen geeft de omgeving een bijzonder uiterlijk. Kliffen, grotten, afgronden, valleien en kalkplateaus maken dit gebied magnifiek. Typisch voor deze beschermde plek zijn de uitgestrekte graslanden afgeboord met muurtjes in steen. Door dit beschermde gebied slingeren 1000 kilometers lange wandelpaden. 

Maar liefst drie rivieren doorklieven de ‘causses’ (kalkachtige hoogvlakten) van de Lot: de Dordogne, de Lot en de Célé. Departement 46 dankt zijn naam aan de meest zuidelijke rivier ‘Lot’. Het departement ligt grotendeels tussen de 300 en 400 meter boven de zeespiegel, behalve op die plaatsen waar het rivierwater de kloven heeft uitgesneden. Dat levert dan ook indrukwekkende vergezichten. In dit prachtige gebied kan u de natuurlijke en bouwkundige rijkdommen ontdekken. Deze streek wordt ook wel eens het Toscane van Frankrijk genoemd.
 
De streek toont de sporen van een lange geschiedenis. Overal zijn stille getuigen zoals prehistorische rotstekeningen, Keltische grafmonumenten (dolmen), Gallische versterkingen, Romeinse kunst, middeleeuwse vestingstadjes (bastides), kloosters en kastelen. De kenmerkende Franse bastides werden gebouwd op de oevers van de rivieren als verdedigingsbolwerken tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Steeds als één van beide partijen een gebied in handen kreeg, bouwde men een klein versterkt stadje om het veroverde gebied te verdedigen.
Het gebied aan de Dordogne was vroeger een populaire verblijfplaats voor de adel. Ook in de Lot vindt u talrijke imposante kastelen. Deze zijn goed bewaard gebleven omwille van het klimaat, de bouwmaterialen en omdat er weinig economische vernieuwing was. 

Er is ook een grote verscheidenheid aan pittoreske dorpjes waar de authentieke charme van het Franse platteland nog volop te vinden is. Verschillende van die dorpen zijn bekroond met de titel ‘les plus beaux villages de France’.

In de onmiddellijke omgeving liggen 6 van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk.
Loubressac is dan ook een ideale uitvalbasis om idyllische dorpen te bezoeken zoals Autoire, Beaulieu, Carennac, Curemonte, Collonges-la-Rouge, Martel, Rocamadour, Turenne  St-Cirq-Lapopie, St-Céré, Figeac, Cahors…

Wat is er heerlijker dan op je gemak door sfeervolle dorpjes te slenteren?
Het is een leuke en actieve manier om het indrukwekkende culturele en architecturale erfgoed te verkennen en te genieten van de adembenemende vergezichten.

Autoire

Carennac

Curemonte

Rocamadour

Collonges-la-Rouge

Martel

Saint-Céré

Turenne

Saint-Cirq-Lapopie

Beaulieu-sur-Dordogne

Argentat

Figeac

Cahors